Supetar, 12.01.2021.

 

 

 

                                                            ZAŠTITA VODOMJERA OD SMRZAVANJA

 

 

Prema najavi pogoršavanja meteoroloških uvjeta (zbog predviđenih niskih temperatura) potrebno je  zaštititi vodomjerno okno od smrzavanja.

S obzirom na to da se predviđaju niske temperature uz djelovanje vjetra,  velika je mogućnost zamrzavanja vodovodnih cijevi i priključaka te prekida vodoopskrbe za određeni broj korisnika uslijed niza okolnosti kao što su: plitko ukopane vodovodne cijevi internih instalacija, nezaštićeni vodomjeri, poljoprivredni priključci, nenastanjeni objekti i sl.

Sukladno navedenom, potrebno je internu vodovodnu instalaciju te vodomjer u vodomjernom oknu, pravovremeno zaštititi kako da bi se spriječio gubitak vode i nepotrebni dodatni troškovi. Zidove i poklopac vodomjernog okna preporučljivo je zaštititi postavljanjem izolacijskog materijala (deblja tkanina, prekrivači ), poput stiropora, stirodura, ili vreće napunjenu rastresitim izolacijskim materijalom postavljanjem u vodomjerno okno.

Na opisan  način osigurava se kvalitetna zaštita od smrzavanja i omogućuje nesmetano očitanja vodomjera. Nije preporučljivo zamatati vodomjere krpama, kamenom vunom ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer mogu samo pogoršati situaciju.

Za korisnike koji neće duže vrijeme boraviti u svojim objektima preporuka je zatvoriti ventile iza vodomjera i isprazniti internu vodovodnu instalaciju.

 

Zahvaljujemo na razumijevanju!

 

 

      Direktor:

 

      Tonči Trutanić, dipl.ing.